logo-jumbo
 • Goede service
 • Vanaf €3,95
 • Minimaal €50
 • 32.000+
logo-albert-heijn
 • Beste aanbiedingen
 • Vanaf €4,95
 • Minimaal €50
 • 27.000+
logo-plus
 • Hoge kwaliteit
 • Vanaf €6,00
 • Minimaal €25
 • 20.000+
butlon
 • Top bezorging
 • Vanaf €6,95
 • Minimaal €50
 • 2.000+

Zwanger? Dit is wat je het beste kunt eten!

Je bent zwanger! Een blij gevoel overheerst, maar toch is het ook best spannend. Er gaat veel veranderen aankomende tijd en er groeit een levend wezentje in je buik. Erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen dus. Daar hoort ook gezond eten bij. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is voor jou belangrijk om je sterk en fit te voelen en voor je kindje om goed te kunnen groeien. In dit artikel lees je wat je het beste kunt eten tijdens je zwangerschap!

Misselijk

In het begin van je zwangerschap kan het lastig zijn om voldoende te eten. Het kan goed mogelijk zijn dat je regelmatig misselijk bent en moet overgeven of gewoonweg geen zin hebt in eten. Luister naar je lichaam, als je echt geen trek hebt eet dan ook niet. Dat gaat alleen maar tegenstaan. Pas als je echt enorm gaat afvallen wordt dit een probleem. Maar je zal zien dat je na een aantal weken weer trek krijgt en zo weer op gewicht bent.

Eet niet voor twee
De één is misselijk en eet niets, de ander heeft veel trek en kan maar niet stoppen met eten. Probeer niet te gaan eten om het eten, maar luister ook hier weer echt naar je lichaam. Eet als je honger hebt maar zie zwanger zijn niet als een vrijbrief om alles te kunnen eten wat los en vast zit. Focus je vooral op gezond eten en eet wat extra’s als je er behoefte aan hebt maar ga zeker niet snaaien. Na je zwangerschap ben je blij als je snel weer in shape bent en geen 10 kilo hoeft af te vallen.

Eet gevarieerd
Zorg ervoor dat je een gevarieerd voedingspatroon hebt waarin alle benodigde voedingsstoffen zijn opgenomen. Voldoende vitamines en mineralen zijn essentieel als je zwanger bent. Eet veel groenten en fruit en varieer zoveel als mogelijk is. Zorg er ook voor dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en ze zijn noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van je kindje. Vlees, vis, eieren, Griekse yoghurt en peulvruchten zijn daarom echte aanraders om te eten als je zwanger bent. Wees voorzichtig met ongezonde transvetten uit bewerkte voedingsmiddelen maar zorg wel voor voldoende natuurlijk vetten, bijvoorbeeld uit avocado’s, vis of olijfolie.

Supplementen: vitamine D en foliumzuur
Slik tijdens de gehele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag voor een goede botopbouw van de baby. Slik daarnaast 400 milligram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je een zwangerschapswens hebt tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap. Hiermee verklein je de kans op kindje met een open ruggetje.

IJzer
Verwerk tijdens de zwangerschap voldoende ijzer in je voedingspatroon om bloedarmoede te voorkomen. Dit kun je doen door onder andere veel eieren, bonen, en groene groenten zoals broccoli of spinazie te nemen. Voeg daarnaast vitamine C-rijke producten toe bij iedere maaltijd, zodat je lichaam het ijzer beter opneemt.

Vis
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Voornamelijk omega 3-vetzuren kunnen hier veel in betekenen. Het voedingsmiddel dat bij uitstek de meeste omega 3-vetzuren bevat is vis. Eet daarom één keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals makreel of haring. Als je vegetarisch bent kun je voor een algenolie van omega 3 vetzuren kiezen.

Vitamine A
Als je te weinig vitamine A binnenkrijgt, kan dit leiden tot een verminderde weerstand bij je kind als hij volwassen is. Je behoefte aan vitamine A is iets verhoogd tijdens de zwangerschap, dus probeer ook in die behoefte te voorzien door extra vis, felgekleurde groente zoals pompoen en wortels, zoete aardappelen en groene bladgroenten zoals spinazie te nemen. Het zit ook in zeer grote hoeveelheden in lever. Wees wel voorzichtig met lever want een teveel aan vitamine A kan zorgen voor schade aan het ongeboren kind.
 

Plaats een reactie